Translate

2018. február 9., péntek

2.Olvasói vélemény



2.
Katerina Forest: SÁRA:  Az angyalok ráérnek 
Hogy ki is Sára? Ha elsőre megvetnéd a gőgös egyetemista lányt, aki úszik az árral és reggelente arra sem emlékszik hova sodorta az előző éjszaka… Ne tedd! Sára nem egy sztereotípia. Nem egy fiatalon-kiégés története. Sára egy pillangó. Az első megélt trauma, a bebábozódás fázisa számára. Karaktere komoly jellemfejlődésen megy keresztül, s válik tudatára ébredt felnőtté. Dráma és misztikum szövi át az eseményeket, azonban a spirituális szál ellenére is megmarad a realitás talaján. Megismerhetjük Benjámint, aki a sorozatos veszteségek hatására szélsőségesen és visszafordíthatatlanul cselekszik. Börtönbe kerül, ahol nem csak a törvény által kiszabott büntetéssel kell szembenéznie, hanem saját démonjaival is. Feleségét elveszíti, gyermekei állami gondozásba kerülnek. Minden jel arra mutat, hogy a bajbajutott családnak a felnőtté válás küszöbén álló Sára jelenti az egyetlen megoldást. Úgy toppan be a két kislány és Benjamin életébe mintha a sors küldte volna. Egy különös beszélgetés mindent megváltoztat, és felbonthatatlan köteléket hoz létre szereplőink életében. A városi lányból anya lesz, az árvák otthonra lelnek és talán Benjamin szíve is meglágyul.
Az anyagias világtól való elszakadást szimbolizáló vidék nem csupán egy élőhely, de jelentős események színtere lesz a műben. Kényes témákat boncolgatva szembesít, ébreszt gondolkodásra, társadalomkritikaként tudósít az elsikkasztott részletekről.

Fábián Anita 27 éves / Art- Opus- Klub zárt költészeti csoport/

1.OLVASÓI VÉLEMÉNY


Katerina Forest: SÁRA  I.rész: Az angyalok ráérnek
                             SÁRA II.rész: A hozzád vezető út

                                  

Ki ne vágyna arra, hogy friss diplomásként végre önálló életet éljen, megálljon a saját lábán. Korunk fiataljai azonban gyakran szembesülnek azzal, hogy nem találnak munkát, s az elképzelt élet csöppet sem olyan felhőtlen, ahogyan megálmodták a gondtalan egyetemista élet idején. Sára, a címszereplő számára a szó szoros értelmében kijózanító az önálló élet kezdete. Elveszíti édesapját, anyagi csőd fenyegeti özvegyen maradt édesanyját, s ha ez nem lenne elég, megmagyarázhatatlan, misztikus események veszik kezdetét. A fiatal lány a szemünk előtt formálódik, fejlődik. Az események eleinte csak sodorják, míg sorszerű útjára rá nem talál. Az önmagát sajnáló, önző Sárából lassanként embertársain segíteni tudó, angyali teremtés válik, áldozatból áldozatokat felkaroló, segítő nővé érik.
A regény napjaink minden fontos eseményét nagyító alá veszi. A pénzvilág embertelensége, könyörtelensége, a devizahitelesek kilátástalan kelepcéje éppúgy feltárul a lapokon, mint a drogosok világa, a nevelőotthonok és börtönök rideg valósága, a hazájukból menekülni kénytelen bevándorlók kálváriája. Együtt izgulunk a főhőssel, hogy ki tudjon törni a reményvesztettségből, hogy megtalálja azt az életformát, amely lehetőséget biztosít a vágyott boldogságra. Ez az életforma a rousseaui szemlélet modern változata, megmenteni a természetből azt, ami még eredeti, ami nem romlott el végérvényesen.
A regény nyomasztóan, sokkolóan őszinte korkép. Nem akar szépíteni azon, amin nem lehet. Mégsem kiábrándító ez a mű, hiszen ráébreszti az olvasót, hogy a világ, akár a saját belső világunk, szemléletmódunk is formálható.
A mű szerelmi szála sem rózsaszín leányszobában álmodott, romantikus sztori. Inkább fájdalmasan nehéz, lassan kibomló, valódi érzelem. Két ember szenvedésének tüzéből felizzó, megharcolt, kiérdemelt kötelék.
A Sára című regény nem ígér könnyed olvasmányélményt, de hatása éppen ebben rejlik. Hatása garantáltan hosszan tartó.
Kiss Katalin
Poroszló
Vass Lajos Általános Iskola
Magyar nyelv és Irodalom tanár/ 52 éves/